A gázolaj tartály működtetése jogszabályok által történik

A járművek meghatározóan két vagy három típusú fosszilis üzemanyaggal működnek. Benzinnel, gázolajjal és gázzal. Ezek minden esetben az autókba épített tartályokban foglalnak helyet. A többihez hasonlóan, a gázolaj tartály szintén fel van szerelve szűrővel, ami biztosítja, hogy csak tiszta üzemanyag juthasson a motorba. Ellenkező esetben a motor meghibásodik.

A számtalan tankolás következtében, idővel mindenféle szennyeződések, lerakódások képződhetnek a tankban, ezért mindenképpen fontos a szűrők időszakos cseréje. A gázolaj tartály minden esetben komoly szabályok és követelmények szerint készül. Nemcsak egy egyszerű fémtartályról van szó. A benzinkutak több tízezer literes tároló tartályai jellemzően a földben kapnak helyet, így fontos a környezeti hatások elleni hatékony védelem. Megkülönböztetünk egyfalú (szimpla) vagy duplafalú gázolaj tartályt.

A szimpla csak föld felett használható, a dupla egyaránt alkalmas földalatti és földfeletti üzemeletetésre. A folyadéknak tömör acélköpeny nyújt kiváló védelmet mindenféle külső hatástól, ezért biztonságosan telepíthető bárhová. A tartály szerves részét képezi a gázolajszivattyú. Ez a szerkezet, a nevéből adódóan, az üzemanyag mozgatását biztosítja, vagyis a tankolást lehetővé teszi. A tankoló pisztoly használata közben, a gázolajszivattyú biztosítja a nyomást a rendszerben, így töltődik fel a tank üzemanyaggal.

Amikor a tartálykocsik meghozzák az árut, legyen az benzin vagy gázolaj, akkor is egyfajta szivattyúval fejtik át a kocsiból a benzinkút tartályába az üzemanyagot. Látszik tehát, hogy a minden termékmozgatást, annak folyékony halmazállapotára való tekintettel, csak speciális szivattyú segítségével lehet elvégezni. A gázolajszivattyú többféle kivitelben készül. A teljesítménye egyenesen arányos az áteresztő képességével. Tehát minél erősebb a motor, annál több litert képes egységnyi idő alatt átpumpálni. Ez természetesen függ az adott cső vastagságától is. Ezért van lehetőség több tízezer liter üzemanyag gyors átfejtésére.