A kutatás fejlesztési pályázatok számos pozitívuma

Kutatás fejlesztési pályázatok
Kutatás fejlesztési pályázatok

Gyakran a magyar fejlesztések és tervek felérnek a külföldiekkel. A hazai kutatás fejlesztési pályázatok szférájában igen sokat nyom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal által közzétett adat, miszerint sokkal több a szabadalmi bejelentés, mely a gyorsuló eljárással párosul. Mindenképp hatalmas előrelépést jelent ez a fejlődést tekintve.

Az adatok szerint a tavalyi évben több, mint 600 szabadalmi bejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába (SZTNH). Mindez az intézmény honlapján közzétett éves jelentésből derült ki. A nemzeti úton beadott szabadalmi bejelentések száma kisebb növekedést mutatott az előző évet tekintve.

Azonban igazán javult a hazai szabadalmi bejelentői aktivitás, hiszen elmondható, hogy négy százalékkal több ilyen ügy jutott el a hivatalhoz, mint a tavalyi évben. A kutatás fejlesztési pályázatok mindenképp sokat jelentenek a fejlődést tekintve, ezért is kell igazán sokan foglalkozni vele. Ez természetesen minden egyes komolyabb területet érinthet, ahol a fejlődés igenis kötelező.

A kutatás fejlesztési pályázatok tekintetében az európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma hét százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget. Idén ez elérte a 3582-őt is. Azt is érdemes tudni, hogy szerencsére tovább csökkent a függőben lévő szabadalmi ügyek száma, méghozzá 18 százalékkal. Ez hatalmas előrelépésnek számít.

Az SZTNH éves adatai szerint a szabadalom megadására irányuló hatósági eljárás 1192 nemzeti úton benyújtott ügyben zárult le, továbbá 3449 európai szabadalom hatályosítási eljárása fejeződött be a tavalyi év végéig. Védjegy területen 3597, mintaoltalmi területen pedig összesen 423 ügy, továbbá 853 kutatás-fejlesztési minősítési ügyet fejeztek be. A kutatás fejlesztési pályázatok területén ez mindenképp hatalmas előrelépésnek számít.

A jövőt, következő éveket tekintve is hasonló előrelépésre számít a hivatal, mely mindenképp egy pozitív jel. A fejlődést tekintve ez mindenképp fontos elem lehet, érintve rengeteg kiemelkedő területet is.