A kutatások az emberiséget szolgálják

Kutatások: ITER
Kutatások: ITER

A kutatásoknak hála számtalan felfedezés született, melyeknek köszönhetően az emberiség előrébb tudott lépni számos területen. Ezekből a magyar egyedi kutatások sem maradnak ki, melyek az elmúlt években az egyre csak aggasztóbb energiakérdésekre összpontosultak.

Rengeteg magyar és külföldi tudós is a magfúziót tartja a jövő egyetlen energiaforrásának, amely kétség kívül megoldhatná az ezen tekintetben felmerülő gondokat. A tervek szerint még 2025 előtt, Franciaországban fog elkészülni az első kísérleti fúziós reaktor, az ITER.

Ennek a modern reaktornak köszönhetően majd lehetőség nyílik a fúziós energiatermelés alapos, mélyreható és teljes technológiájának tesztelésére is. Ebben egészen magas számban vesznek részt magyar tudósok és kutatók is. Ebben a világméretű programban nem csak elméleti kutatásokat terveznek majd, hanem a kimagasló fontossággal bíró kísérletekbe is belevágnak. A tudósok között ott lesz majd Dunai Dániel is, aki az MTA Wigner Fizikai Központ munkatársa. A kutatások szerepe vitathatatlanul fontos.