A magyar tudomány napja érdekes és lebilincselő

Magyar tudomány napja
Magyar tudomány napja

Gyönyörű hazánknak számtalan egyedi ünnepe és nevezetes napja van, melyeket mindenképp meg kell ünnepelni, természetesen sajátos módon. Az egyik legegyedibb mégis a magyar tudomány napja, melynek igazán érdekes története van. A Magyar Tudományos Akadémia már 1997-óta megemlékezik a magyar tudomány ünnepéről.

Ezt hivatalosan azonban csak 2003 óta ünnepli Magyarország, méghozzá minden év november 3-án. Azért ezen a dátumon, mert pontosan ezen a napon, 1825-ben gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására.

Ez az önzetlen és példaértékű gesztus lehetővé tette, hogy megalakuljon a mai napig is fontos szerepet betöltő Magyar Tudományos Akadémia. Azonban a pontos indoklás így szól: „Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja”. Emiatt ezt a becses napot ünneppé nyilvánították, melyet a 2003. évi XCIII. törvény támaszt alá.

A magyar tudomány napja nem csak hazánkban, de a környező magyarlakta területeken is igen híres és ünnepelt nap. Ezt Magyarországon számos városban ünneplik, ám a városok közül élen jár Budapest és Debrecen. A határokon túl hatalmas szerepet kap a magyar tudomány napja Kolozsváron, Nagyváradon és Marosvásárhelyen is, illetve Székelyföld egyes nagyobb városaiban egyaránt. Budapesten és Debrecenben az érdeklődők teljes mértékben megismerkedhetnek ezzel a nappal, hisz őket egy több napból álló rendezvénysorozat kápráztatja el.

A különböző fontos kiállítások, egyedi bemutatók, magával ragadó előadások és filmvetítések, illetve a temérdek tudományos fórumok egy kiemelkedő vezérgondolattal a középpontban zajlanak. 2009-ben például az ünnepség mottója a Tudomány és kreatív környezet volt. A magyar tudomány napja kétségtelenül fontos esemény, mely a mai napig hatalmas hatással van a fiatalságra. Fő célja a tanulás és a racionális gondolkodás hirdetése. Mindenképp legalább egyszer részt kell venni az ünnepség rendezvényén.