A magyar tudományos élet a 17. században

Magyar tudományos élet nagyasszonya
Magyar tudományos élet nagyasszonya

Természetesen a világot érintő tudományos hírek mindenkit érdekelnek, azt azonban ne felejtsük el, hogy hazánkban is rengeteg érdekesség folyik. A magyar tudományos hírek igazán érdekesek. A mai nap egyik legfontosabb magyar híre, hogy egy világhírű tudóst is hazánkba tudott csábítani a híres Lorántffy Zsuzsanna.

A fejedelemasszony teljes mértékben szívügyének vélte a fiatalság képzését. Főként azokra koncentrált, akik szegények ám tehetségesek voltak. Emellett pedig a reformáció tanait is buzgón terjesztette. A tizenhetedik század közepén egy nyomdát is alapított, amelyben tankönyvek és neves tanárok tudományos munkái kerültek kinyomtatásra.

Ezekkel pedig a környező iskolákat szerelte fel értékes példányokkal. Emellett pedig családi könyvgyűjteményével a később híressé vált könyvtár jövőjét tudta bebiztosítani. A segítségével alapított iskolákba pedig neves és híres tanárokat hívott, olyanokat, akik a fiatalságnak valami újat tudtak garantálni. Ide látogatott a sokak által ismert cseh-morva pedagógus-író Comenius is.

A neves író itt írta meg a Schola Ludus, magyar fordításban Az iskola mint játékszín, és az Orbis sensualium Pictus, lefordítva A látható világ képekben, című könyveit. Később Lorántffy Zsuzsanna Fogarason egy román tannyelvű iskolát is létrehozott az ott élő román kisebbség számára. A magyar tudományos élet ezáltal igazán fellendült Erdélyben. A fejedelemasszony rengeteget tett a fiatalság oktatásáért és műveltségéért. Nem is vitás, hogy ezért a mai napig büszkén tekintenek vissza Lorántffy Zsuzsannára. Ilyen jellegű magyar tudományos hírek is érdeklik az embereket.