A műhelyprésre mindig szükség van

A nélkülözhetetlen műhelyprés
A nélkülözhetetlen műhelyprés

Egy műhely csakis akkor működhet hatékonyan, gyorsan és kielégítően, ha mindenegyes szerszámmal fel van szerelve, ami a jó munkához kell. A műhelyprés létfontossága egyáltalán nem kérdéses, ami minden komolyabb szervizben megtalálható. Legfőbb szerepe, hogy a maximális erőkifejtéssel garantálja az adott tevékenység tökéletességet. Akkor, amikor az embernek már nincs elég ereje szorítani, nyomni, egyértelmű választ, megoldást csakis a prést jelenthet. Két főbb típusa létezik, ha az erőkifejtést vesszük alapul. Az egyik fajta a kisebb, gyengébb erőhatás kifejtésére alkalmas hidraulikus prés, ami könnyen kezelhető és nagyon hatékony.

A másik egyedi műhelyprés a pneumatikus vagy pneumatikus-hidraulikus, ami hatalmas erőkifejtésre képes, tehát bizonyos esetekben elengedhetetlennek bizonyul. Temérdek olyan munkafolyamat létezik, amivel természetesen egy műhely emberei mindennap találkoznak, ahol prés nélkül nem lehet elvégezni a feladatot. Az ember ereje sajnos véges és ez akkor mutatkozik meg teljes mértékben, amikor egy korrodálódott csapágyat, persely kinyomását kell kivitelezni. Nem is érdemes erőlködni, hiszen elég csak elővenni a műhelyprés valamelyik változatát, amelyik pillanatok alatt megoldja a gondot.

A legtöbbször akkor szükséges a műhelyprés, amikor a szakembernek a kerékcsapágyakkal kell bajlódniuk. Ezek sok gondot okozhatnak a mesternek, de nem akkor, amikor egyből kéznél van a megfelelő szerszám. A helyes eszköz kiválasztása nemcsak hatékony, de biztonságos is. Gondoljunk csak bele, hogy olyan szerszámmal dolgozunk, amelyik nem az adott munkaterületre lett kitalálva. Ilyenkor nő a balesetveszély kockázata, sérülhet az adott szerszám és meghibásodik a munkadarab is. Ezt mindenki szeretné elkerülni. Mindez kiváltképp fontos a préseket tekintve, ahol nem érdemes azokat más szerszámokra cserélni.

Az egyedi műhelyprés létfontosságú lehet egy hatalmas erőkifejtés esetén, ezért annak pótlása egy rossz fogóval vagy kulccsal hibás döntés lehet. Számtalan esetben csakis ezek a szerszámok jelentik a tökéletes végeredményt. Autószervizek esetén, a mindennapi teendőket el sem lehetne képzelni prések nélkül. Egyes munkafolyamatok hatalmas erőt igényelnek, így csakis a műhelyprés jöhet szóba. Van, amikor csak a kisebb hidraulikus változatra lesz szükség a kocsi szervizelését tekintve, de az is megeshet, hogy a pneumatikus vagy pneumatikus-hidraulikus szerszám orvosolhatja az adott gondot. Egy biztos, soha nem árt beszerezni legalább egyet a fenti kettőből. Ha erre nincs lehetőség, akkor legalább egy műhelyprés mindenképp adva legyen, ami kiváló minőségű!