A tudományos friss hírek mindig érdekesek

Tudományos
Tudományos

Mindenkit érdekelnek a tudománnyal kapcsolatos fejlődések, hírek és érdekességek. A tudományos kuriózumokat tekintve most egy olyanra hívjuk fel a figyelmet, amelyben a főszerepet Széchenyi Ödön gróf kapja, a Széchenyi István kisebbik fia.

Érdekességként mindenképp tudni kell, hogy keresztényként válhatott török pasává a kisebbik Széchenyi fiú. A magyar és a török tűzoltóság kiemelkedő megszervezője, a török pasaként is hírnevet szerző Széchenyi fiú kilencvennégy éve halt meg, azaz 1922. március 24-én.

Az élete alatt munkálkodó, uralkodó szultánok egytől egyig oda volták Széchenyi Ödön munkájáért. Ennek hatására számtalan kiemelkedő kitüntetésben részesül. Talán az egyik legérdekesebb ezek közül, hogy elsőként lehetett pasa úgy, hogy keresztény volt, és nem kellett elhagynia a hitét sem. Ő altábornagyi rangban érvényesült a török tűzoltóságban, melyet neveznek „tűzpasa” rangnak is. Kétségtelen, hogy a tudományos érdekességeket tekintve ez mindenképp egy egyedi tudnivalót jelent. Ilyen és hasonló jellegű kuriózumok hetente napvilágot látnak.