A vitaminok hiányának jelzői

Figyeljünk a vitaminok hiányának jeleire
Figyeljünk a vitaminok hiányának jeleire

A test egészséges működéséhez fontos, hogy mindig elégséges tápanyaggal rendelkezzen. A vitaminok és ásványi anyagok táplálékul szolgálnak a szervezetnek, azon belül a sejteknek, hogy folyamatosan, megfelelő hatékonysággal működhessenek. Egyik-másik vitamin vagy ásványi anyag hiánya a szervezetben diszharmóniát okoz, felbontja annak egységes működését és jól felismerhető tüneteket okoz. Az tünetek felismerésén túl, viszont be is kell azonosítani a betegnek, hogy milyen vitaminok hiányoznak a szervezetéből.

Vannak olyan nyilvánvaló jelzései a testnek, amiből már következtetni lehet arra, hogy milyen fajta vitamin vagy ásványi anyag bevitelére lenne szükség. Ilyenek lehetnek a körömágyon megjelenő fehér vonalak, amelyek a kalciumhiány előrejelzői. Ugyanakkor a nem egyértelmű tünetekkel szükséges orvosi kivizsgálást kérnie. Ha tehát azt veszi észre magán, hogy fáradékony vagy esetleg az ájulás kerülgeti, feltétlenül orvoshoz kell fordulnia. Az orvos egy vér- és vizeletanalízisből tudni fogja, hogy a páciensnek milyen vitaminok és ásványi anyagok kombinációit ajánlja.

Egyes vitaminok úgy tudják kifejteni a hatásukat, hogy bizonyos ásványi anyaggal együtt kerülnek a testbe. Így például a B-vitamin összes alfaja magnéziummal együtt szedve hatásos, mivel ez az anyag képes megkötni a szervezetben a B-vitamint, így az kifejtheti jótékony hatását az idegrendszerre. A C-vitamin ezzel ellentétben bátran szedhető önmagában is, más kísérőelemek nélkül. A vitaminok hiánya, tehát sok esetben felismerhető, így ha erre gyanakodik, egyszerű megoldás lehet az Ön számára a multivitaminok szedése.