A zabpehelyliszt jótékony hatásai

Zabpehelyliszt házilag
Zabpehelyliszt házilag

Napjainkban, ha valaki vásárolni szeretne, akkor már nem kell egy egész délutáni programra gondolni, hiszen szerencsére a webáruházakban már szinte bármit meg lehet találni, a ruhaneműktől kezdve a különböző ételekig és hozzávalókig egyaránt.

Például a zabpehelyliszt egy olyan termék, amit nagyon sokan keresnek nálunk, hiszen egészséges, olcsó és egyszerűen hozzá lehet jutni. Annak ellenére, hogy a zabot az ókorban takarmányként termesztették a görög és római kultúrában, manapság már sok ember számára kihagyhatatlan reggelit jelent a zabpehely.

Hogyan készül a zabpehelyliszt? Először is megőrlik a zabot, majd frakcionálják, hiszen fontos, hogy a lisztben megmaradjanak a biológiailag nélkülözhetetlen alkotóelemek. Azért is nagyon jó döntés a zabpehelyliszt, mert a zabpehely nagyon gazdag fehérjeforrás, ráadásul aminosavak terén is igazán kiemelkedő. Sokan tapasztalták már a vérnyomáscsökkentő és keringésjavító hatását is.

Egyéb hasznos összetevők: fehérjék, antioxidánsok, ásványi anyagok, alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, magnézium és természetesen a vas. A zabpelyhet sokan reggeliként fogyasztják, azonban sok más mód is van a felhasználására. Ilyen például a mártások vagy levesek elkészítése, a főzelékek sűrítése vagy akár a panírozás is.

Egyesek prézli helyett ropogós és finom zabpehely törmelékkel vonják be az ételüket, ami szép aranysárgára sül, és remek ízt kölcsönöz. A zabpehelylisztből általában süteményeket, kenyeret vagy péksüteményt készítenek. Érdemes kipróbálni legalább egyszer a kenyérhelyettesítő elkészítését, hiszen a hozzávalók nagy részét megrendelheti tőlünk is, a receptet pedig szintén megtalálja nálunk.