Az IBS kényes probléma

IBS
IBS

Mindenki életében előfordul legalább egyszer, hogy valamilyen emésztőszervi problémák nehezítik, keserítik meg a mindennapjait, amelyek kihatással lehet kedvre is. Az ember sokszor oda sem figyel az árulkodó jelekre, nem is gondol arra, hogy esetleg a kellemetlen panaszok valamilyen komolyabb probléma, elváltozás tünetei lehetnek. Az irritábilis bél szindróma, röviden csak IBS, elég gyakori betegség, ami leginkább a nők esetében fordul elő.

Kialakulásának okai egyelőre még nem igazán ismertek, de a helytelen táplálkozásnak, illetve lelki problémák is elősegítik azt. Az IBS az emésztőrendszert érintő funkciózavar, ami ugyan a mindennapi életvitelt megkeserítő tünetekkel jár, azonban teljesen ártalmatlan, nem járul hozzá komolyabb szervi elváltozások kialakulásához.

Aki irritábilis bél szindrómában szenved, az számolhat székrekedéssel vagy hasmenéssel, gyakori hányingerrel, hányással, puffadással és hangos bélmozgással, de az ilyen emésztőrendszeri szerveket érintő tünetek mellett, jellemző még a visszatérő migrén, a közérzet jelentős romlása, sőt, ez depresszióig is fokozódhat. Az IBS nem tartozik a komoly betegségek csoportjába, azonban ennek elkerülése érdekében, fontos a helyes táplálkozás és a stressztől mentes életvitel. Azonban, ezzel is érdemes és tanácsos orvoshoz fordulni, a kórkép felállítása érdekében, ezáltal kizárhassák annak az esélyét, hogy ezek a panaszok egyéb betegségek tünetei is lehetnek, valamint az orvos tanácsokat is adhat a tűnetek eredményes és gyors enyhítésére.