Az új atomóra nem téved

Hihetetlenül fontos atomóra
Hihetetlenül fontos atomóra

Egy új atomóra minden várakozást felülmúlt, annyira pontos, hogy elképesztő mennyiségű időn keresztül sem veszít a pontosságából. Amerikai tudósoknak olyan atomórát sikerült kifejleszteniük, ami egyetlen másodpercet sem téved tizenöt milliárd év alatt. Ez az óra stronciummal működik, nem siet vagy késik egy másodpercet sem ennyi év alatt, így háromszor annyira pontos, mint az eddigi rekordtartó, de a stabilitása is 50 százalékkal nagyobb.

 

Ez az atomóra az alkáliföldfémek csoportjába tartozó stronciummal működik, ez egy közös fejlesztés, hiszen ebből kivette a részét úgy az amerikai szabványügyi hivatal (NIST), mint a Coloradói Egyetem kutatói. Az eredményeket a Nature Communications nevű tudományos magazinban ismertették a szakemberek. Ezek a hihetetlenül precíz órák nagyon fontosak több területen is, mint például a telekommunikációban vagy a mérési technikában. Ebben az új atomórában egy 0,03 X 0,03 mm optikai rács található, amiben több ezer stromicium atom található meg.

 

Ezek az atomok hihetetlenül gyorsan mozognak, kb. 430 billiószor rezegnek egy másodperc alatt, ami sokkal pontosabb mérést eredményez. Egy lézer segítségével idézik elő ezt a rezgést, maga az óra pedig szobahőmérsékleten működik. Az utóbbi tény amiatt fontos és azért kell kiemelni, mert az eddigi rekordtartó esetében mélyhűtött optikai rácsokra volt szükség. Mi sem jelzi jobban az atomóra pontosságát, mint az, hogy még azt is kimutatja, amikor kisebb időeltérések vannak a Föld gravitációs mezőjében, ami hatalmas eredmény.