Elmaradhatatlan a futás előtti bemelegítés megejtése

Futás előtti bemelegítés

Egyre többen szeretnének tudatosabban élni, helyesen táplálkozni és elegendőt mozogni. A legegyszerűbbnek tűnő mozgásforma a futás, hiszen nem kell hozzá semmi, csak elindulni és szaladni. Viszont sokan elfelejtik, hogy a futás előtti bemelegítés mennyiben segíti a testüket. Gondoljon csak bele, nyugalmi helyzetből egy hosszantartó, megerőltető mozgást fog végezni! Sem az izmok, sem a tüdő vagy a szív nincs felkészülve arra, hogy ilyen megpróbáltatásoknak lesz kitéve.

A kezdők egyik legnagyobb hibája, hogy a futás előtti bemelegítés még csak meg sem fordul a fejükben. Azok, akik már több ideje futnak, jól tudják, hogy ez a néhány mozzanat meghatározhatja az egész teljesítményüket és a közérzetüket. Nem mindegy ugyanis, hogy már az első kilométeren meghúzódott combbal kell szaladni, miközben a szív összevissza ver és a tüdő levegőért kapkod. Ez egy nagy sokk a szervezetnek és hiába gondolja magát kemény, stramm embernek valaki, a futásra fel kell készülni.

A futás előtti bemelegítés tehát soha ne maradjon ki! Miként lehet felkészíteni a testet erre az erőpróbára? Amint sokan tudják, a futás legfőképpen kardió gyakorlat, ami az egész testet megmozgatja. Tehát, a futás előtti bemelegítés nagyrészt olyan gyakorlatokból álljon, amelyek fentről lefelé a testet átmozgatják. Mindezek mellett jó, ha a pulzust is egy kicsit szaporábbá tudják tenni, mint amilyen a nyugalmi állapotban volt. Vagyis a statikus gyakorlatok mellett, a dinamikusabb mozdulatokra is elegendő figyelmet kell szentelni.

Meg kell mozgatni a testet, a végtagokat alaposan. Ezért a futás előtti bemelegítés magában foglalhatja a magas térdemelést, a szökdelést, még az indián ugrálást vagy a láblendítést is. Ezek a mozdulatok segítenek elindítani a vérkeringést, aktiválni az izomzatot. Első alkalmakkor, amikor bemelegít, úgy érezheti, hogy elfárad közben. Ez azért lehet, mert a testnek nehéz átállni az aktív állapotba. Gondoljon csak bele, ha a futás előtti bemelegítés elmaradna, milyen megpróbáltatásokat kellene rögtön kiálljon a teste!