Fal injektálás – Egyszerű és hatékony megoldás

Fal injektálás

A fal injektálás kínálja a legegyszerűbb megoldást a salétromosodás, vizesedés, dohosodás ellen. Igaz, hogy többféle módszer létezik ezen problémák megoldására, mint például az aláfalazás vagy a lemezbesajtolás, de ezeket nem olyan könnyű és nem is lehet minden esetben elvégezni, mert gyengíthetik a fal struktúráját. Azonban a fal injektálás ideális megoldásnak számít a vízszigetelés szempontjából.

Miért olyan előnyös a fal injektálás?

A többi módszerhez képest elsősorban azért, mert nem történik bontás. A szakemberek furatok segítségével speciális kémiai anyagot juttatnak a falba, ami kikeményedik, így elzárja a kapillárisokat, amin keresztül addig a víz felszivárgott. Emellett víztaszító tulajdonsággal is rendelkezik. A gyakran problémát okozó salétromos fal miatt többé nem kell aggódnunk.

Hogyan történik a vizes fal injektálása?

A vizes fal injektálása a már említett furatok elkészítésével kezdődik. Ezek 12-13 cm-re helyezkednek el egymástól, amik ezt követően feltöltésre kerülnek egy krém állagú anyaggal, alacsony nyomás mellett. Ez az anyag lehet epoxi gyanta vagy poliuretán hab is.

Az olyan eljárások esetében, mint a lemezbesajtolás vagy az aláfalazás, teljesülniük kell bizonyos kritériumoknak ahhoz, hogy gond nélkül elvégezhető legyen az adott épületben. A vizes fal injektálása kivitelezhető minden épületben, akár vályogházaknál is. A vályog esetében a legnagyobb veszélyt a vizesedés jelenti. Tehát ezt a kellemetlen jelenséget mindenképp meg kell szüntetni, különben jelentősen leronthatjaf a falak állapotát, amitől veszélyessé válhat az egész épület. A vizes fal injektálása ebben az esetben is probléma nélkül alkalmazható, és biztonságosabban elvégezhető, mint az aláfalazás, aminek sokkal nagyobb a munkaigénye, ráadásul nem is kivitelezhető minden körülmény között.

Miért fontos a fal vizesedés megszüntetése?

Laikusként a legtöbben csak a külső nyomok miatt kezdenek aggódni. A festék felpúposodhat, megrepedhet, elkezd leperegni a nedves részeken. A penész kialakulása miatt szintén lényeges a fal vizesedés megszüntetése az egészségkárosító hatása miatt. Viszont ennél sokkal összetetteb problémáról van szó. A fal, akár egy szivacs, magába szívja a talaj felől a nedvességet, ami ásványi anyagokat hoz magával. Ezek lecsapódnak a falban és elkezdik tönkretenni a szerkezetét. Ezért kezd el mállani a vakolat. Hiába a sérült rész kijavítása, mivel néhány nap múlva ismét elkezdenek megjelenni a vizes foltok az adott részen. A fal vizesedés megszüntetése injektálással maradandóan megoldható.

Fal vizesedésének megszüntetése minőségi anyagokkal

A falba injektált anyagokon kívül érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy ezt követően milyen vakolatot használunk, ha nem szeretnénk, hogy az ásványi anyagok ismét kicsapódjanak a fal felületén. A fal vizesedésének megszüntetése falszárító vakolat alkalmazásával hiba nélkül megvalósítható az injektálást követően. Ezeknek a felületére nem terjed ki a salétrom, mivel magukba akkumulálják azt. Önmagában ezek is csak ideig óráig jelentenének megoldást injektálás nélkül.