Gyakran szükség van a zománcozott fazékra

Zománcozott fazék

A jó ételek elkészítéséhez, természetesen, szükség van a legfőbb, jó minőségű alapanyagokra, illetve azokra az eszközökre is, amelyek segítenek a preparálásban.

Szinte mindegyik háztartásban fellelhető a zománcozott fazék, ami igazán sokáig, több évig használható, nehezen megy tönkre, mindig megbízható, és az újabb fajtáknál az egészségi negatívumoktól sem kell félni. Ezek tudatában világossá válik, miért is döntenek a rutinosabb háziasszonyok a zománcozott fazék mellett. De pontosan miben is rejlik a titok? A zománc az, ami valóban ideálissá teszi a kelléket. Tudni kell, hogy a zománc anyaga részleges vagy teljes felolvadás útján keletkezett, üvegszerűen dermedt, szervetlen, főként oxidokból álló matéria.

Ez általában színezésre kerül bizonyos módosító anyagokkal, vagy ha nem ezzel, akkor a jól bevált fém-oxidokkal, ami rákerül az adott edényre. Az anyaga az esetek többségében a rozsdamentes fém. A két matéria között kötelező az összekötés megteremtése, ami magas hőfokra történő hevítéssel érhető el. Ezáltal a zománcozott fazék tartóssá válik.