Magyar tudományos kutatás a kutyákkal kapcsolatban

Fejlődik a magyar tudományos kutatás
Fejlődik a magyar tudományos kutatás

Magyar kutatók a kutyák ugatását vizsgálták és az ezekben kiküldött információkat. Ez a tudományos kutatás eredményes volt, hiszen adatokkal tudták alátámasztani a szakemberek, hogy a kutyák ugatása adatokat hordoz a többi kutya számára. Az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) etológia tanszékén több mint egy évtizede folyik kutatás a kutyaugatással kapcsolatban. A vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy az ember számos információt ki tud szűrni az ugatásból, meg lehet állapítani többek között azt, hogy milyen kontextusban, helyzetben ugat a kutya, de még azt is, hogy milyen hangulatban van az eb.

 

Korábbi tudományos kutatások során az ELTE szakemberei már kimutatták, hogy a kutyák számos különbséget tudnak érzékelni az ugatásokban, például egy egyed különböző helyzetekben történő ugatásai között. Számos kísérletet végeztek el Budapesten és más kertvárosokban, ahol hangszórókat helyzetek el, a kutyák reakcióit pedig felvették. A teszten részt vett kutyák mindegyikének négy típusú ugatást játszottak le, a sorrend nem ugyanaz volt. Ezekben a lejátszott ugatástípusokban megjelent az ismerősség és két-két típusú kontextus kategória kombinálása is.

 

Ezek a tesztek arra az eredményekre engedték következtetni a szakembereket, hogy a kutya viselkedését befolyásolta az, hogy milyen kontextusú volt az ugatás, amit hallottak, de az is, hogy mennyire volt ismeretlen vagy ismerős az ugató kutya. A legtöbb esetben az ismeretlen kutya hangja hallatán ugattak, de érdekes jelenség volt az is, hogy hová figyeltek sűrűbben ezek a kutyák, mikor hallották a különböző ugatástípusokat.