A meleglevegős párásító és az ultrahangos párásítók előnyei

Meleglevegős párásító

Elképesztően sok típusú párásító vehető meg manapság, ezért a laikusok sokszor nem is tudják, hogy melyiket vegyék meg. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a meleglevegős párásító modellben csalódni nem lehet, hiszen ez minden helyzetben beválik. Ahogy a neve is mutatja, ez a típus a meleg párát, tehát a vízgőzt juttatja a levegőbe a víz felforralásával.

A kezdeti darabok két elektróda között gőzölögtették a vizet, kihasználva annak áramvezető képességét úgy, hogy az egyik elektródából a másikba ment az elektromos áram. Mindeközben az elektróda körül lévő víz először felmelegedett, majd párává alakulva végül az erre a célra kialakított fúvókán távozott.

Mára már azonban ez a technológia elavult és nem igazán lehet már erre a működésre alapuló típust megvenni. A mai legkorszerűbb meleglevegős párásító az elektróda helyett elektronikusan vezérelt fűtőelemmel rendelkezik, és ez biztosítja a víz gőzzé alakítását, elpárologtatását.

A hatékonyságot itt az adja, hogy egyszerre mindig csak egy kis mennyiségű vizet forral fel a meleglevegős párásító. Ennek hála minden gyorsabban megy végbe és a víz felforralása teljes mértékben higiénikus. Ezen fajtának az ellenkezője a hideg párásító, aminek a legnépszerűbb változatai az ultrahangos párásítók.

Az ultrahangos párásítás lényege, hogy a vizet az ultrahang membrán elporlasztja. Az elpárásítás igen látványos módon megy végbe, a gőzhöz hasonlóan, és zárt légtérben képződik a köd. A ultrahangos párásítók vízporlasztás elven működnek és mikroszkopikus méretű vízcseppek milliárdjait képesek a levegőbe juttatni.

Az egész folyamat nagyon magas frekvencián történik, és a membrán technikai hátterétől függ, hogy mekkora szemcseméretre porlaszt. Vannak olyan ultrahangos párásítók, amelyek páraerősség és páratartalom szabályzóval is bírnak.

Illetve a modernebb darabok már a beépített vízlágyító patronnak köszönhetően akár csapvízzel is üzemeltethetők. Az ilyen sokoldalú, nagyon praktikus ultrahangos párásítók megvásárolhatóak a www.levegoguru.hu weboldalon található online shoptól, ahol még kapható az aroma diffúzor, fűtőpanel és légtisztító is.