Mi tesz egy különleges étterem a vendéggel?

Különleges éttermek
Különleges éttermek

A vendégek megfogásához és egy új klienskör kialakításához valami különlegessel kell előrukkolni. Különleges éttermeket találni nem egyszerű. Egy specialitás, amely lehet az étlapon, a kiszolgálás módján, a design témáján mind elegendő lehet az emberek megfogására. Különlegességnek számít az idegen kultúra és gasztronómia is, pláne egy magyar embernek.

A kínai, közel-keleti, afrikai, dél-amerikai gasztronómia és ételkülönlegességek mind specialitásoknak számítanak. Magyarországon még az erdélyi konyha is különlegesnek vehető, hiszen az három nemzet ételeiből tevődik össze: a német, a magyar és a román. Az erdélyiek fő specialitása a káposzta alapú ételek, amik a magyaroknál nem annyira elterjedtek.

A különleges étterem magában hordozza azt a tényezőt, hogy olyan dologgal szolgál, ami nem hétköznapi. A különlegesség releváns, hiszen a kínai étel különleges nekünk, míg nekik nem. Tehát a különlegességet meg kell állapítani aszerint, hogy kiket akarunk kiszolgálni. A különleges étterem egyik fő jellemzője az összpontosítás is lehet, például csak párokra vagy teljes családokra, vagy más-más rétegre a társadalomból. Specialitását egy hely nem csak a menüből veheti, hiszen minden étterem, főleg a jobbak rendelkeznek egy témával, egy kulturális alappal, egy berendezéssel. Található több helyen a világon a 30-as évekbeli stílussal berendezett étterem. Ez is különleges étteremnek minősül, hiszen ilyet már nem látni a mindennapokban. A különlegesség egy olyan luxus, amit néhol jócskán meg is fizetünk.