Milyen funkciókkal rendelkezik a split klíma?

Split klíma, ha megérkezik a hőség
Split klíma, ha megérkezik a hőség

Ma már nagyon sok féle légkondicionáló berendezést lehet kapni a szaküzletekben. A régebbi típusok még csak a lakás levegőjének hűtésére voltak alkalmasak, a mai modern darabok azonban ennél már sokkal többet tudnak. A legújabb típusú split klíma készülékek a hűtés mellett már fűteni is képesek. Így ezeket a berendezéseket nem csak a nyári forróság idején használhatjuk, hanem télen is kiváló szolgálatot nyújtanak.

 

Ezekkel a légkondicionáló berendezésekkel nem kell órákat várni a megfelelő hőmérséklet eléréshez. Már pár perc alatt kellemes meleget teremtenek a lakásban a leghidegebb téli napokon is. A split klíma, vagy magyarul osztott klíma berendezések két részből állnak. A kültéri egység tartalmazza a kompresszort, ami a légkondicionáló készülék leghangosabb tartozékának számít. Ezzel a megoldással azonban a lakásban szinte nem is hallani a légkondicionáló zaját, így bátran használható éjszaka is a készülék, nem zavarja meg a nyugodt pihenést. A beltéri egységnek több típusa is van aszerint, hogy hol szeretné elhelyezni.

 

Vannak olyan készülékek, amelyek az oldalfalakra szerelhetőek, de vannak olyanok is, amelyek beépíthetők a mennyezetbe vagy a padlóba, így nem foglalnak külön helyet. A legtöbb split klíma párátlanító funkcióval is rendelkezik. Ez azért nagyon előnyös, mert állandó jelleggel alacsonyan tartja a lakás levegőjének páratartalmát, ezzel pedig megakadályozza az egészségre káros és az esztétikailag sem előnyös penészgombák megjelenését. Továbbá a split klíma készülékek olyan szűrőkkel vannak felszerelve, amelyek képesek elpusztítani a levegőben terjedő kórokozó baktériumokat is.