Mire kell figyelni a csaptelep csere alatt?

Kádcsaptelep csere

A legnagyobb gondot sokaknál, főleg azoknál, akik nem rendelkeznek elég tapasztalattal ezen a téren, a csaptelep leszerelése jelenti. Ha ez megvolt, akkor a csaptelep csere, már ami a legfőbb komponensre vonatkozik, már szinte gyerekjáték. Így van ez akkor is, ha az egyik betét helyettesítését a KMT csaptelep csere vagy a kádcsaptelep csere közben kell megoldani. A művelet első lépése a szabályozó kart rögzítő csavarnak a kilazítása.

Ehhez nem lesz szükség másra, csak egy imbuszkulcsra, ha modernebb szerkezetről van szó. Ha egy régebbi modellel van dolga az embernek, akkor kereszthornyos csavart kell eltávolítani. Ezt követően le lehet emelni magát a szabályozókart. A korszerű csapokon a kar alatt még egy domború felületű takarósapka is van, amely vagy szorosan a csaptestbe hajtott rögzítő gyűrűre van felillesztve, vagy annak menetére van felhajtva. Emellett figyelni kell arra, hogy a meneteseket csak az óramutató járásával ellentétes irányban lehet lehajtani.

Ezzel ellentétben a lefogó gyűrű palástjára tett kupakot legtöbbször ide-oda mozgatással lehet lehúzni a helyéről. A csere eme lépésénél óvatosnak kell lenni, hiszen ez a komponens krómozott felületű és általában elég vékony anyagú. A sérülések elkerülése végett mindig tanácsos a szorítóra vastag falú műanyag-, vagy gumicsövet, esetleg vastag szövetdarabot húzni. Ez az alkatrész sok gondot okozhat a KMT csaptelep csere, kádcsaptelep csere közben is, ugyanis ott is egy olyan alkotóelem, amire fokozattan ügyelni ajánlatos.

Ezt a tanácsot megfogadva a meglazított kupakot kis erővel szorítva mozgásra szükséges kényszeríteni és a leemelést követően a belső részben el kell távolítani a vízkőt. A szétszerelés következő fázisát a vezérlő betétet rögzítő gyűrű kihajtása jelenti. Itt azért már szükség lehet a szakértelemre, precizitásra, hozzáértésre, ugyanis a jó állapotban lévő csapoknál is meggyűlhet az embernek a baja ezzel a művelettel. Ez azért van, mert egy speciális zárt kulcs kell ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen. Ha a hozzá nem értő személy úgy érzi, hogy nem tud megbirkózni a feladattal, érdemes szakértő segítségét hívni.