Mit is jelent a split klíma?

Split klíma
Split klíma

Manapság különböző típusú és funkciójú klímaberendezésekkel találkozhatunk a piacon. Ráadásul ahány márka, annyi egyedi tulajdonság is jellemzi a különböző légkondicionáló berendezéseket. Viszont, az egyik legelterjedtebb típus, amelyik egyaránt alkalmas az egyszerű otthonok hűtésére és különböző irodaházak hőmérsékletének szinten tartására, a split klíma.

Ez voltaképp nemcsak egy klímaberendezést jelölhet, hanem egy egész rendszert is, amit multi split klíma néven ismerhetünk. A szimpla split klímák általában, úgynevezett oldalfali egységgel alkalmazhatóak, nagyon jól szinten tartják a kisebb helyiségek hőmérsékletét, viszont ebből fakadóan származik két hátránya is: kisebb helyiségnél úgy kell elhelyezni, hogy lehetőleg senkire ne fújja a hideg levegőt; nagyobb helyen pedig előfordulhat, hogy nem egyenlő lesz a hőfok.

Utóbbira lett kitalálva a multi split klíma, aminek a lényege, hogy a kültéri egység egy adott ponton kerül elhelyezésre, míg a beltéri klímák (igen többes számmal) távol helyezkednek el, így máris egy igen fontos előnyt szolgáltatva, ami a minimális zajszint. Mivel a készülék nevében megtalálható a multi kifejezés, így egy darab kültéri egység mellé, adott távolságon belül, több beltéri helyezhető el, ráadásul azok típusa nemcsak oldalfali lehet, hanem például kazettás mennyezeti is.

További nagy előnye a multi split klíma rendszernek, hogy az adott épület homlokzatát csak minimálisan kell átalakítani a beszerelés során, ami, ha mondjuk, egy családi házról van szó, vagy akár kertes házról, igencsak fontos szempontnak számít.