Sikeres a magyar tudományos kutatás

Rendkívüli jelentőségű tudományos kutatás
Rendkívüli jelentőségű tudományos kutatás

Az antitestek, vagyis ellenanyagok olyan molekuláknak írhatóak le, amelyek különböző betegségek esetén hasznosak az emberi szervezetben is, hiszen a kórokozókat támadják meg, vagy pedig más anyagokat, amelyek a betegség kiváltásáért felelősek. A tudományos kutatás az ELTE és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont szakembereinek közös start-up cége, az ImmunoGenes által ment végbe.

 

A tudományos kutatás lényege abból állt, hogy a szakemberek olyan génmódosított állatokat hoztak létre, amelyek ellenanyagot termelnek. Egy hatalmas japán gyógyszergyár hasznosítja a magyarok által kifejlesztett eljárást. Az emberi szervezet számára nem jelentenek veszélyt ezek az ilyen módon előállított molekulák, hiszen a kitermelést követően módosítják ezeket. A magyarok eredménye azért rendkívül nagyszerű a tudományos világ egészét tekintve, mivel az általuk létrehozott génmódosított állatok segítségével olyan antitesteket tudnak létrehozni, amelyek hasznosíthatóak azokon a területeken, amelyeken eddig nem tudtak ellenanyagokat használni.

 

Rengeteg típusú betegség esetében használnak ilyen gyógyítási módszereket, többek között a daganatok célzott gyógyításának területén is fontos eredményeket értek már el a tudósok az antitestek felhasználása segítségével. Jelenleg kb. 25 típusú ellenanyagot használnak, azonban a tudósoknak és folyamatos kutatásoknak köszönhetően ez a szám folyamatosan nő, a jelenlegi sebességgel nemsokára ez a szám megduplázódhat. Az ilyen típusú tudományos kutatás rendkívül fontos az orvostudomány számára.