Taposógép vagy lépcsőzőgép? Nem mindegy!

Taposógép vagy lépcsőzőgép?
Taposógép vagy lépcsőzőgép?

A különböző edzőgépek megnevezése és használata rengeteg félreértést szül. Ilyen például a lépcsőzőgép – taposógép témakör, mivel a két eszközre sokan egyként tekintenek, még a profik körében is egymás szinonimájaként emlegetik, holott két külön dologról van szó. A problémát valószínűleg az okozhatja, hogy a lépcsőzőgép és a taposógép funkciója, használata és célja is nagyon hasonló, de még ennek ellenére sem ugyanaz a kettő.

Nézzük meg akkor, hogy mik a különbségek! A taposógép egyszerűbb kondigép, ami a hagyományos járást imitálja, picit intenzívebben és kicsit kisebb lépésekkel, mint amihez hozzá lennénk szokva. Ebben az esetben a láb nem emelkedik magasba, a lábujjak nem mozognak, vagyis a farizom és a combizom sincs túlságosan igénybe véve.

Ezzel szemben a lépcsőzőgép, a farizom és a comb izmainak intenzív edzését teszi lehetővé, sőt, még a vádli is erősíthető, ami a taposógép esetében nem lehetséges. Lépcsőzőgép használata közben magasra kell emelni a lábat, mintha valóban lépcsőre lépnénk fel, vagyis a talp egy nagyobb utat kell megtegyen. Tehát első ránézésre főleg az szerkezet összetettségéből következtethetünk, hogy melyikről van szó adott esetben.

Amikor egyszerűbb gépet látunk, akkor az nagy valószínűséggel taposógép, ha egy bonyolultabb, erősebb és méretesebb darabbal találjuk szembe magunkat, akkor az nagy bizonyossággal lépcsőzőgép. Fontolja meg, hogy Ön melyiket szeretné használni és mielőtt beruházna egy fitneszgépbe, nézzen utána, hogy tényleg az, amit eredetileg megvásárolni tervezett!