A termékeny magyar borvidékek

Borvidékek

A magyar bor messze földön híres. Az egyedi ízvilágot nemcsak a hazaiak kedvelik, hanem a szomszédos országban, sőt, azon más kontinensen élők is, akik hozzá tudnak jutni a nedűhöz.

Mindez a kiváló borvidékek eredménye, amik több száz éve garantálják azokat a szőlőket és persze borokat, amik roppant finomak, sajátos ízzel rendelkeznek és elképesztően jól passzolnak fenséges ebédekhez és vacsorákhoz. A borvidékek sikerét a termelési adatok is igazolni tudják.

A több évnyi folyamatos csökkenés után az elmúlt években felerősödött a termelés az összes szőlőterületen. Ez bizonyítja a kereslet jelenlétét, a magas színvonalat és persze azt, hogy Magyarország minden kétséget kizáróan egy hagyományokra alapozó bortermelő.

A borvidékek 84 ezer hektárt tesznek ki hazánkban, ahol hektáronként 7,4 tonnás termésátlag figyelhető meg. Mindez pár éve több mint 575 ezer tonnás össztermést eredményezett, azonban tavaly ezt is sikerült meghaladni. Ezáltal a szőlőtermés 3,6 millió hektoliter bor előállítását jelentette országunkban.