Tudományos kutatás a légszennyezés hatásairól

A légszennyezés kedvezőtlen hatásai
A légszennyezés kedvezőtlen hatásai

A légszennyezés mindig is vitatott probléma volt a tudósok körében, ugyanis nem kívánatos hatásai miatt, számtalan kellemetlenséget okozhat az emberiség számára. Délnyugat-kínai Csungkingi Orvosi Egyetem és az amerikai Columbia Egyetem közös együttműködéssel végeztek egy több évig tartó kutatást, aminek a keretében vizsgálták a dél-nyugat Kínában található Tungliang megyében uralkodó kedvezőtlen levegő hatását. A megyében egy szénerőmű működött, ami igencsak intenzíven szennyezte a levegőt a környező települések számára. A kutatók elsődleges célja az volt, hogy feltárják azt, hogy a rossz levegő milyen hatást fejt ki a kisgyermekek genetikájára.

Ennek okán vizsgálták az erőmű működése során született helyi kisgyermekeket a később (az erőmű bezárását követően) született kisgyermekekkel szemben, akik már tisztább környezetben élhettek. Az eredményt a köldökzsinórvér minták alapján mutatták ki, amiből kiderült, hogy azok a gyermekek, akik az intenzív légszennyezés időszakában születtek, lényegesen alacsonyabb protein értékkel rendelkeznek, ami az agy fejlődésében alapvető szerepet tölt be. Az eredmény pontossága érdekében, a kutatók próbára tették a gyermekek memóriáját is, ami megerősítést adott az előzőekben feltárt vizsgálatokról.

Ennek következtében, azok a gyermekek, akik a légszennyezés periódusában születtek, lényegesen gyengébb tanulási képességgel rendelkeznek, a későbbiekben született gyermekekhez viszonyítva. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy ezek a genetikai mutációk öröklődhetnek, aminek következtében könnyedén átadhatják ezeket az utókor számára.