Zsellérházból kialakított falumúzeum

Szalacsi falumúzeum

Minden tájegységnek megvan a saját építkezési módja, amit leginkább az adott terepviszonyok alakítottak ki. Így történt ez a csodás Érmelléken is, például a 19. század közepén épített szalacsi zsellérház, az egykoron jellemző teraszos építkezés egyik utolsó emléke. Ez a zsellérház napjainkban falumúzeum, amit dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos alapított és azóta is működtet.

Ez a falumúzeum 2011 óta látogatható. Aki volt már hasonló helyen, az pontosan tudja, hogy amint belép a múzeum ajtaján, mintha visszamenne az időben több száz évet. Egyszerűen leírhatatlan érzés, egy életre szóló élmény. A szalacsi falumúzeum udvarán használatban lévő gémeskutat is megtekinthet a látogató.

A ház fel van osztva, hálószobából és kamrából áll, utóbbi valamikor székkészítő műhelyként szolgált. A főbejárat makkos záras tölgyfaajtó, ezen lehet bejutni az épületbe. A kamrában padkás kemence található, a szoba pedig tűzhellyel rendelkezik, ahol régen főztek is. A berendezési tárgyak látványa elvarázsolja a látogatókat.